Pie daging
Ni resepi versi aku. Kalau nak yang ori, klik link kat atas tu untuk ke blog Chef Szakif.
Bahan-bahan dan cara-cara:
Daging kisar Ramly
Tomato puri
2-3 sudu sos tomato dan sos cili
Bawang merah
Bawang putih
Garam
Tumis bawang dan daging hingga kering. Campurkan tomato puri, sos tomato dan cili. Garam secukup rasa.
![]() |
(kentang tuh aku rebus sikit sangat sebab nak cepat. Disebabkan sikit, tak cukup nak cover satu loyang. makanya aku tepek-tepek jelah. Bebudak tuh tiap saat tanya, dah siap ke?) |
Lapisan kedua
Pasta spiral warna-warni
Rebus pasta sehingga a la dante. Agak-agak empuk, tak terlalu keras, tak terlalu lembut.
Lapisan ketiga
2-3 biji kentang
Rebus dan lenyek. (Sepatutnya lenyek ngan butter dan susu. Tapi malam tu kedai dah tutuplah...haha).
Lapisan atas
![]() |
Mozarella parut dan kepingan cheddar cheese. Tak cukup banyak plak aku letak |
Mozarella cheese
Cheddar cheese
Parut mozarella dan letak kepingan cheddar atas pie.
Bakar sampai cheese cair. Inilah rupanya pie daging versi aku. Pie yang dibuat dalam keadaan serba kekurangan...hahaha
![]() |
komen anak-anak aku: lain kali umi buat lagi tau. kami nak makan daging aje. cheese dan pasta kami tak nak. banyak songeh tul anak-anak aku nih! |
Ulasan
Catat Ulasan