Kandungan sebenar kentang goreng McDonald’s (French Fries)
Sumber gambar: Livestrong.com |
(Penafian: Artikel ini merupakan terjemahan longgar daripada
versi bahasa Inggeris. Sumber asal: Livestrong.com)
Tinjauan Awal
Tanpa perlu ditanya oleh
pelayan kaunter, dah tentu anda akan pesan French Fries di McDonald’s. Kesemua
set hidangan McDonald’s tidak akan lengkap tanpa kentang goreng. Ini kenyataan
yang perlu kita hadapi.
Untuk makluman, kentang
goreng yang terkenal di dunia telah ditambah ke dalam menu bagi menggantikan
kentang goreng tradisional pada tahun 1949, sembilan tahun selepas pertama kali
McDonald dibuka untuk perniagaan di California.
SUSPEK UTAMA KES: McDonald’s
Frend Fries saiz besar (5.4 oz) (asal Amerika Syarikat)
PENYIASAT KES: Dr.
Christopher Ochner (penyelidik bersekutu di New York Obesity Nutrition Research
Center, St. Luke’s-Roosevelt Hospital Center) sangat familiar dengan menu
McDonald. Beberapa tahun yang lalu, Ochner - pemegang Ijazah Kedoktoran
Psikologi Klinikal – telah menjalankan eksperimen sendiri "Super Size
Me", sejenis eksperimen diet: Setiap hari selama dua bulan Ochner makan
satu hidangan di restoran makanan segera sebagai sebahagian daripada kajian.
LABEL PEMAKANAN: 500 kalori,
25 gram lemak, 63 gram karbohidrat, 350 miligram natrium, serat 6 gram, 6 gram
protein
RAMUAN YANG DISENARAIKAN
OLEH MCDONALD: Kentang, minyak sayuran (minyak canola, minyak kacang soya
hidrogenasi, perisa daging lembu semula jadi [gandum dan susu derivatif] *,
asid sitrik [pengawet]), dextrose, asid natrium pirofosfat (untuk mengekalkan
warna) dan garam.
Disediakan menggunakan
minyak sayuran (minyak canola, minyak jagung, minyak kacang soya, minyak kacang
soya hydrogenated) dengan TBHQ dan Asid Sitrik untuk mengekalkan kesegaran
minyak dan dimethylpolysiloxane untuk mengurangkan percikan minyak semasa
memasak.
* Perisa daging lembu semula
jadi mengandungi gandum terhidrolisis dan susu terhidrolisis sebagai bahan-bahan
asas.
Adakah French Fries McDonald Vegetarian? Tidak!
Perhatian kepada vegetarian
dan vegan: Ada rasa daging lembu semula jadi dalam kentang goreng mereka!
Dan ini sebabnya:
Kira-kira 50 tahun yang
lalu, French Fries McDonald dimasak dalam
lemak daging lembu. Apabila mereka beralih kepada campuran minyak sayuran, mereka
tidak mahu kehilangan rasa kentang yang sudah terkenal itu. Maka mereka memilih
untuk menambah rasa daging lembu semula jadi ke dalam campuran minyak. Gandum
dihidrolisiskan dan susu terhidrolisis digunakan sebagai bahan-bahan asas untuk
perisa.
Sudah jelas lagi nyata yang
kentang goreng ini tidak vegetarian apatah lagi vegan!
Pada tahun 2002, McDonald membayar
$ 10 juta kepada ahli-ahli kumpulan vegetarian termasuk Hindu dan Sikh yang
telah menyaman rantaian restoran mereka kerana gagal untuk mendedahkan bahawa
lemak daging lembu adalah antara bahan-bahan dalam kentang goreng yang kelihatan
seperti vegetarian. (Rujuk pautan kepada artikel New York Times yang berkaitan di
bahagian bawah artikel ini.)
Bagaimana Pula Halnya dengan Kandungan Lain?
1. Minyak sayuran (Blend): Untuk membuat kentang goreng,
anda perlu menggoreng kentang yang merupakan sumber karbohidrat yang sihat, ke dalam
sesuatu yang berlemak dan berminyak.
Kentang McDonald dicelup ke
dalam mandian minyak sebanyak dua kali. Menurut Ochner, pengeluar McDonald memotong
dan merebus kentang dan mungkin menggorengnya sekali sebelum dibekukan untuk
dihantar ke restoran, dan di sana kentang itu goreng lagi.
a) Minyak Canola: minyak
masak yang biasa digunakan ini umumnya dianggap "baik untuk anda"
jika dibandingkan dengan minyak lain dalam kategorinya. Sukar untuk menyatakan
berapa banyak minyak ini digunakan berbanding pilihan yang kurang sihat, dan
juga yang berlemak. Oleh sebab minyak canola adalah sedikit mahal, Ochner membuat
spekulasi bahawa McDonald mungkin menggunakan kurang daripada bahan yang baik
dan banyak menggunakan bahan yang lain, seperti minyak jagung dan minyak kacang
soya.
b) Minyak kacang soya
berhidrogen: Apabila minyak kacang soya biasa melalui proses penghidrogenan,
lemak tak tepu bertukar menjadi lemak tepu, yang seterusnya menjadikan ia lebih
mudah dimasak dan membantu meningkatkan pengawetan. Kelemahannya adalah lemak
baharu ini bertukar menjadi trans lemak, yang berkait rapat dengan penyakit
jantung.
Tentu anda akan berfikir
bahawa arahan wajib di seluruh negara (merujuk kepada negara AS) baru-baru bagi penyingkiran trans lemak dalam
semua makanan akan memaksa McDonald menimbangkan semula resipi mereka. Malangnya
tidak. Ochner mengatakan bahawa FDA mendefinisikan "sifar trans lemak
dalam setiap hidangan" sebagai kurang daripada satu gram setiap sudu besar.
Dalam hal ini, McDonald telah menjumpai kelemahan (loophole) dalam definisi itu dan masih terus menyajikan jumlah trans lemak
yang agak rendah dalam kentang goreng mereka.
d) Asid sitrik: Pengawet
biasa yang dianggap selamat untuk dimakan, tetapi ada sesuatu yang
membimbangkan mengenai fungsinya. Tentu anda masih ingat akan dokumentari "Super
Size Me," (tahun 2004) yang
mengejutkan oleh Morgan Spurlock. Dokumentari ini menunjukkan kentang goreng
McDonald boleh bertahan untuk beberapa bulan tanpa terurai bentuknya, terus
kelihatan seperti anda baru membelinya semalam.
Sumber: www.miami-water.com |
e) TBHQ (tertiary butylhydroquinone): Ini
pengawet super kuat, yang terdapat dalam kebanyakan makanan yang diproses,
adalah bahan yang mungkin membantu asid sitrik mengekalkan kentang goreng lama daripada
menjadi zombi. Walaupun ia juga dikatakan
selamat, kajian haiwan telah mengaitkannya kepada ulser perut dan kerosakan
kepada DNA.
2. Dextrose: Perkataan lain untuk gula, merupakan bahan ketiga dalam kentang goreng McDonald, selepas kentang dan minyak.
2. Dextrose: Perkataan lain untuk gula, merupakan bahan ketiga dalam kentang goreng McDonald, selepas kentang dan minyak.
Mengapa makanan yang berperisa
perlukan sedikit kemanisan? Penjelasannya mudah: Dextrose menjadikan kentang rasa lebih baik dan juga meningkatkan
ketagihan dan keinginan. Penyelidikan baharu menunjukkan bahawa badan boleh
menukar gula yang terdapat dalam makanan menjadi lemak badan dengan lebih mudah
daripada ia menukar lemak yang terdapat dalam makanan menjadi lemak badan.
3. Sodium acid pyrophosphate: Pengawet ini merupakan sebab kentang
goreng McDonald berupaya mengekalkan warna perang keemasan yang segar dan
bukannya bertukar hitam apabila diletakkan dalam balang selama dua bulan. Yuck!
Ramuan yang sama sering
dijumpai dalam campuran kek, puding, wafel, pancake dan muffin yang diusahakan
secara komersial dan ia juga ditambah ke dalam produk dingin beku seperti doh,
susu berperisa, daging beku, produk kentang dan ikan dalam tin.
4. Dimethylpolysiloxane: Kenapa agen antibuih boleh terkandung dalam kentang goreng anda? Aneh sekali apabila silikon ini memiliki tujuan: Pengeluar McDonald mungkin menambah sedikit air apabila merebus kentang sebelum digoreng dan dibekukan untuk penghantaran. Ini mungkin membantu mempercepatkan proses (kerana tiada tumpahan buih) dan menjimatkan masa pembersihan selepas itu.
Tidak ada bukti bahawa pengambilan
bahan ini adalah berbahaya, tetapi mengapa anda mahukannya?
Jadi, Apakah Penentuan Akhir French Fries McDonald?
KEPUTUSAN: Terlalu banyak
soalan, kan? Fikirkan juga berapa banyak vegetarian dan vegan (dan orang yang
ingin mengelakkan daripada memakan daging) telah tanpa disedari memakan daging
lembu semasa makan kentang goreng ini? Mengapa McDonald tidak terus menamakan
semula kentang mereka dengan nama "kentang berdaging" atau "French
Fries berperisa daging" bagi menunjukkan ketelusan?
DAKWAAN: Kentang goreng
McDonald mengandungi bahan-bahan yang boleh dipersoalkan dan mengandungi jumlah
minimum khasiat pemakanan (protein, vitamin, mineral dan antioksidan).
Walaupun begitu, kita faham
bahawa sebahagian daripada anda mungkin mendapati lagu yang jedengaran di
kaunter pandu lalu "Adakah anda mahu kentang goreng dengan itu?" menggoda telinga anda (dan ke perut anda).
Harapan kami, moga maklumat ini mungkin menggesa anda untuk mengurangkan
kekerapan memakan McDonald French Fries, atau mungkin sekurang-kurangnya
meyakinkan anda untuk memilih hidangan kentang goreng yang lebih kecil.
Hanya dengan memesan
hidangan kentang saiz kecil berbanding kentang saiz besar, anda akan
mengelakkan 270 kalori, 14 gram lemak, 2 gram lemak tepu dan 34 gram
karbohidrat.
Dan untuk semua vegetarian
di luar sana yang telah termakan kentang goreng ini, kami berharap anda tidak
terlalu kecewa selepas membaca artikel ini. Sekurang-kurangnya sekarang anda
tahu!
*********
*********
Slm
BalasPadamAssalamualaikum salam sejahtera warga group📢
BalasPadam💐 Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻
3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
Skg sudah sembuh dari kanser.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
………………………………………………………………………....
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
..........................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570