London Almond
Tadaa....London Almond versi aku |
Resepi aku ambil di laman Internet. Boleh tengok sini. Tapi aku dah modify sikit resepi ni.
Bahan-bahan:
250gm mentega
125gm gula kastor
1 biji telur kuning
1 sudu kecil vanila
200gm tepung jagung
300gram tepung serba guna
1 sudu kecil emplex (kalau tak ada boleh ganti dengan 2 sudu tepung beras)
1 sudu kecil baking powder
200gm badam disangai (goreng tanpa minyak)
50 gm badam cincang untuk hiasan
+/- 700gm coklat masakan
roasted almond. kena kacau selalu. nanti hangit. masa ni aku dera Aliyah. sementara aku uli biskut, dia sangai almond...hehe |
Cara-cara:
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Definisi kembang ni aku tak sure cemana. Cuma bila aku nampak adunan dah dua kali ganda banyak, warna ala-ala putih dan nampak berkrim disukai ramai, aku berhenti putar. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Pukul lagi adunan hingga sebati.
dah kembang ke belum ni? confused aku...hahaha |
doh aku agak kering dan tak lembab. betul ke texture ni? tapi hasilnya biskut aku rangup. aku sukaaaa!!! |
Apabila dah siap bakar, bolehkan cairkan coklat masak. Gunakan double boiler method. Letakkan sedikit butter atas coklat dan kacau-kacau hingga cair. Aku buat tak menjadi cair sebab salah teknik. Jadi nak dapatkan teknik yang betul, tengok kat sini. Rupa-rupanya air tak boleh menggelegak. Patutlah coklat aku likat dan berat...hahaha.
Letak biskut yang dah siap dibakar dalam mangkuk kertas/cookie cup. Kemudian tuang coklat cair ke atasnya. Nak celup pun boleh. Terpulang kepada kepakaran masing-masing. Tabur badam cincang semasa coklat masih cair. Nanti tak melekat pulak. Biarkan coklat kering sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
siap satu jenis kuih raya. tapi tak tahu sempat ke sampai syawal atau dah masuk perut dulu...hehe |
Misi aku lepas ni, buat kuih buah Melaka pulak...hahaha
Ulasan
Catat Ulasan