Simple Moza Cheese Sheperd Pie
Sumber: Potato Goodness |
Tak hado kolesterol! Tak hado sodium (garam). Gula pun baru 1 gram per 5.0 oz kentang. Makanya...boleh lah makan kentang secara sihat. Untuk orang diet, kentang ni is a NO-NO. Aku pun tak berapa nak pasti kenapa. Mungkin bergantung pada cara masakan kot. Kalau korang nak tau, Google sendiri ya.
Resepi kali ni sangatlah marvelloullicious! Simple Moza Cheese Sheperd Pie. Lima perkataan untuk gambarkan satu masakan. Mouthful nak nyebutnya. Sebut pie kentang cukuplah kan?
Mashed Potato:
- Kentang
- 1 kotak kecil susu segar
- 2/3 sudu besar butter
- secukup rasa garam, serbuk lada hitam, serbuk lada sulah
Rebus kentang sampai empuk, toskan & lenyekkan hingga agak halus (nak simple, gunakan belakang mug). Masukkan butter, susu segar, sedikit garam, serbuk lada hitam, serbuk lada sulah
Inti Daging (Simple):
- Daging kisar
- Bawang besar - cincang
- Bawang putih - cincang
- Serbuk lada hitam
- Sedikit tepung jagung
- Serbuk perasa (jika nak letak)
- Garam
- Tumis bawang besar, bawang putih cincang
- Masukkan daging kisar.
- Agak daging dah empuk, masukkan serbuk lada hitam, serbuk perasa dan garam
- Masukkan sedikit tepung jagung untuk pekatkan inti, dah agak kental sikit, angkat dan toskan air/minyaknya. Ketepikan
- Mozarella cheese parut
- sedikit daun sup/daun parsley/atau apa2 je janji nampak ijau (sukati) hehe
- sedikit paprika/serbuk cili di atas (untuk kasi rasa Malaysia - mau pedas sikit). dalam gambar tidak ada
Masukkan dalam oven 180 - 12 minit untuk cairkan cheese je kat atas tu. Siap!
Disclaimer: Text and picture by Facebook Account Owner Nieza Nor Hamnira. Edited by ME
Ulasan
Catat Ulasan