Udang petai lawan tomyam sayur

Yang ni menu hari Rabu. Sebenarnya dah blur tak tau nak masak apa. jadi geledah apa yang ada dalam peti ais dan tambah beberapa bahan tomyam yang tak ada contohnya tomato dan seleri. Kali ni aku buat tomyam paste sendiri. Nak cuba...kut-kut menjadi. Alhamdulillah...sesuai dengan tekak aku. Cuma kurang pedas.

paling senang dan yang penting Cik Abang's favoutite...hehe

dapat satu bekas kecil ni...buat sikit aje
PASTE TOMYAM

Bahan-bahan:

5 ulas bawang merah
2 biji cili merah
5 biji cili kering
1 inci lengkuas
2 batang serai
1 sudu udang kering
3 helai daun limau purut
1 inci belacan (dibakar)
air asam jawa, gula & garam


Cara penyediaan:
Kisar kesemua bahan kecuali air asam jawa, garam dan gula bersama sedikit air. Kemudian panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga menjadi pes. Sejukkan dan simpan di dalam peti sejuk. Perencah boleh disimpan. Kalau nk guna boleh ambik.

Sumber resepi: MyResepi

warna kuah nampak kurang merah...apa yang kurang? kena tambah cili kut

TOMYAM SAYUR

Bahan-bahan:
1/4 ekor ayam--tak letak
5 ekor udang--tak letak
2 ekor sotong--tak letak
1 biji bawang besar (potong enam)
5 ulas bawang putih (diketuk)
1 inci lengkuas (diketuk)
2 batang serai (diketuk)
1/2 batang lobak merah--guna baby carrot
Bunga kobis
1 batang seleri
Enoki mushroom
Sepeket putik jagung
5 helai daun limau purut
1 biji tomato (potong empat)
1 sudu besar perencah tomyam buatan sendiri--guna 2 sudu besar
1 sudu besar sos ikan
2 biji limau nipis
3 sudu susu cair / susu sejat
cili padi
garam
daun ketumbar

Cara penyediaan:

Untuk tomyam, rebus ayam beberapa minit bersama air. Masukkan bawang besar, bawang putih, daun limau purut, serai, cili padi dan lengkuas. Kemudian masukkan sotong, udang, sayur-sayuran seperti lobak merah, bunga kobis, tomato dan sebagainya.Masukkan pes tomyam, sos ikan, perahan limau nipis dan sedikit garam.
Padamkan api. Masukkan susu cair dan daun ketumbar.Tomyam sedia dihidang.


Sumber resepi: MyResepi


Ada satu lagi resepi tomyam paste yang aku jumpa. Mungkin lain kali boleh cuba resepi yang ini pula. Cara penyediaan dan bahan-bahannya juga berbeza.


TOMYAM PASTE

Bahan-bahan:
35 tangkai lada kering - dicuci dan toskan
12 ulas bawang putih*
25 ulas bawang kecil*
2-3 sb gula melaka*
3 sb sos ikan*
1/2 cawan minyak makan*(guna minyak lebihan goreng cili kering)
sedikit air utk mengisar bahan*

Cara penyediaan:
Panaskan minyak makan dalam kuali dan goreng cili kering sebentar.Jangan hangus nanti pes jadi pahit.
Kisar cili kering goreng bersama kesemua bahan-bahan yang bertanda *  hingga halus.  Tuangkan bahan kisar ke dalam kuali dan masak hingga mendidih dan kering sedikit.Matikan api. Sejukkan pes dan simpan di dalam bekas kedap udara dan gunakan bila perlu. Pes akan lebih tahan lama jika disimpan di dalam peti ais.

Sumber resepi: MyResepi

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kena cabut ke?

Resepi Bihun Goreng Simple Tapi Sedap

Wadeh Udang