Puding Triffle
Sejak mula tahu buat Pudding Triffle ni, dah berkali-kali aku buat terutama kalau ada majlis makan-makan. Adik-adik aku pun tumpang sekaki order pada aku untuk majlis makan-makan kat opis mereka. Nak kata aku buat bisnes puding ni, bolehlah juga. Tapi untuk adik-beradik sajalah. Untuk orang lain, aku belum cukup confident. Hehehe...
Entri pasal resepi ni ada dalam blog lama aku yang dah nyah aktif. Sebab tu pada gambar header ada watermark nama blog. Blog itu aku punya tau. Bukan kidnap imej orang lain. Kalau pun aku nak kidnap, pada caption gambar aku ada sebut sumber dari mana. Itu yang sepatutnya kita lakukan jika meminjam sesuatu daripada orang lain. Acknowledge pemilik asal. Bagi mereka kredit sekali gus promosikan laman mereka.
Sekiranya untuk tujuan perniagaan, ada banyak image provider seperti Shutterstock, Dreamstime, 123rf.com dan banyak lagi. Ketiga-tiga servis ni aku pernah langgan untuk tujuan pembikinan kulit novel dan buku-buku bergambar. Untuk blog, aku fikir tak payahlah nak invest mahal-mahal. Cari saja imej yang free royalty yang boleh guna untuk tujuan komersil.Nak cari, tanya saja pada Pakcik Google. Dia sentiasa sudi bantu korang tanpa bayaran kecuali dengan merakamkan setiap benda yang korang cari dan simpan maklumat tu untuk dijual kepada sesiapa yang berminat buat kajian tentang consumer behavior. Panjang aku merepek ni...hahaha. Kita nak cerita pasal resepi, kan?
Resepi asal aku ambil daripada MyResepi. Tapi aku olah ikut selera sendiri. Contohnya, aku gantikan agar-agar Jeli Kristal Nona dengan Konyaku Jelly sebab rasanya liat-liat kenyal dan enak untuk dikunyah. Aku tak suka rasa jeli yang licin halus dan senang nak tertelan tu... huhuhu.
Bahan-bahan:
1 tin susu cair
1 sd besar gula
4 sd besar tepung kastard
1 mangkuk air-untuk dicampurkan dengan kastard
½ biji kek gulung sederhana saiznya
1 tin buah-buahan campur--asingkan air dan buahnya. Air jus jangan dibuang
1 peket agar-agar jeli kristal Nona (aku selalu guna aga-agar Konnyaku sebab ala-ala liat gitu)
1 mangkuk air panas
Cara mengulahnya:
1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk.
3. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
4. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
5. Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
6. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.
Ada satu lagi resepi Puding Triffle versi lain yang aku belajar dari kawan. Dalam resepi ni tak bubuh jeli. Resepi ni lagi mudah.
Bahan-bahan A:
Swissroll cake (lebih sesuai jika gunakan perisa oren atau strawberi)
1 tin saiz besar buah-buahan koktel tropical
Bahan-bahan B:
1 cawan air buah-buahan koktel
3 cawan susu segar
½ cawan gula castor
½ cawan tepung gandum
3 sudu besar marjerin
3 biji kuning telur
Cara mengulahnya:
1. Potong dan susun swissroll di dalam mangkuk kaserol.
2. Kisar bahan B dan masak atas api perlahan sehingga pekat.
3. Tutup api dan masukkan buah-buahan koktel.
4. Tuang adunan ke dalam mangkuk kaserol. Tabur kismis/pic, jika suka.
5. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dihidangkan
Masa aku buat resepi ni, aku tak gunakan mangkuk caserol. Tapi aku guna bekas plastik yang orang selalu panggil mangkuk taufufah. Resepi ni aku buat untuk makan sendiri. Tapi sebab banyak sangat, itu yang buat dalam mangkuk plastik. Senang nak bagi kat jiran-jiran.
Entri pasal resepi ni ada dalam blog lama aku yang dah nyah aktif. Sebab tu pada gambar header ada watermark nama blog. Blog itu aku punya tau. Bukan kidnap imej orang lain. Kalau pun aku nak kidnap, pada caption gambar aku ada sebut sumber dari mana. Itu yang sepatutnya kita lakukan jika meminjam sesuatu daripada orang lain. Acknowledge pemilik asal. Bagi mereka kredit sekali gus promosikan laman mereka.
Sekiranya untuk tujuan perniagaan, ada banyak image provider seperti Shutterstock, Dreamstime, 123rf.com dan banyak lagi. Ketiga-tiga servis ni aku pernah langgan untuk tujuan pembikinan kulit novel dan buku-buku bergambar. Untuk blog, aku fikir tak payahlah nak invest mahal-mahal. Cari saja imej yang free royalty yang boleh guna untuk tujuan komersil.Nak cari, tanya saja pada Pakcik Google. Dia sentiasa sudi bantu korang tanpa bayaran kecuali dengan merakamkan setiap benda yang korang cari dan simpan maklumat tu untuk dijual kepada sesiapa yang berminat buat kajian tentang consumer behavior. Panjang aku merepek ni...hahaha. Kita nak cerita pasal resepi, kan?
Resepi asal aku ambil daripada MyResepi. Tapi aku olah ikut selera sendiri. Contohnya, aku gantikan agar-agar Jeli Kristal Nona dengan Konyaku Jelly sebab rasanya liat-liat kenyal dan enak untuk dikunyah. Aku tak suka rasa jeli yang licin halus dan senang nak tertelan tu... huhuhu.
Bahan-bahan:
1 tin susu cair
1 sd besar gula
4 sd besar tepung kastard
1 mangkuk air-untuk dicampurkan dengan kastard
½ biji kek gulung sederhana saiznya
1 tin buah-buahan campur--asingkan air dan buahnya. Air jus jangan dibuang
1 peket agar-agar jeli kristal Nona (aku selalu guna aga-agar Konnyaku sebab ala-ala liat gitu)
1 mangkuk air panas
Cara mengulahnya:
1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk.
3. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
4. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
5. Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
6. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.
Ada satu lagi resepi Puding Triffle versi lain yang aku belajar dari kawan. Dalam resepi ni tak bubuh jeli. Resepi ni lagi mudah.
Bahan-bahan A:
Swissroll cake (lebih sesuai jika gunakan perisa oren atau strawberi)
1 tin saiz besar buah-buahan koktel tropical
Bahan-bahan B:
1 cawan air buah-buahan koktel
3 cawan susu segar
½ cawan gula castor
½ cawan tepung gandum
3 sudu besar marjerin
3 biji kuning telur
Cara mengulahnya:
1. Potong dan susun swissroll di dalam mangkuk kaserol.
2. Kisar bahan B dan masak atas api perlahan sehingga pekat.
3. Tutup api dan masukkan buah-buahan koktel.
4. Tuang adunan ke dalam mangkuk kaserol. Tabur kismis/pic, jika suka.
5. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dihidangkan
Masa aku buat resepi ni, aku tak gunakan mangkuk caserol. Tapi aku guna bekas plastik yang orang selalu panggil mangkuk taufufah. Resepi ni aku buat untuk makan sendiri. Tapi sebab banyak sangat, itu yang buat dalam mangkuk plastik. Senang nak bagi kat jiran-jiran.
Jika nak order, boleh contact Novel Kafe. Klik pada tab atas. |
Salam
BalasPadamSy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye.
BalasPadamAssalamualaikum warga group📢
Saya En.Mohd Zuhairi bin Noordin , pengasas produk herba dari hutan
Sy ada menjual herba warisan yg mampu merawat semua jenis kanser dari tahap 1 hingga tahap 4 serta untuk pengidap resdung kronik. Herba warisan ini tidak mengganggu rawatan kimoterapi. Ia boleh diambil semasa rawatan hospital, malah lagi baik jika berubat bersama supaya lebih cepat sembuh. Daun2 herba terpilih ini terbukti berkesan dan sukar dijumpai, malah belum ada mana2 syarikat yg mengeluarkan herba ini. Ia herba khusus merawat kanser dan resdung yang kronik.Fokus herba ini ialah membunuh sel kanser hingga ke akar umbi supaya kanser tidak berulang lagi. Jangan biarkan penyakit anda menghuni dalam tubuh hingga kronik. Ia akan merebak ke organ lain. Setiap penyakit ada penawar, herba bukanlah benda asing lg di dunia, jangan was-was, sejak beratus tahun herba sudah digunakan oleh nenek moyang kita. Ia penawar ciptaan tuhan. Benda semulajadi tidak akan mengganggu rawatan moden. Kita usaha merawat sehabis boleh. Tidak ada sesiapa yg boleh menetapkan utk sembuh tidak boleh bercampur-campur rawatan. Penawar dah ada, hubungi saya sekarang .Bukan pesakit kanser pun boleh amalkan herba ini untuk mencegah kanser. Untuk pesakit kanser pula sy akan bantu sehingga sembuh dengan memberi nasihat dan motivasi bagaimana untuk hadapi kanser, menjaga pemakanan dan nasihat lain utk anda.Saya dah jumpa ramai pesakit, kita boleh
berkongsi pendapat bagaimana hendak merawat sampai sembuh. Ramai pesakit saya dah sembuh,anda bila lagi? 😊
*Testimoni-testimoni Pengguna Jutawan Herbs:*
▪Cucu Puan Mazili, Kanser Leukimia ALL B- Cell.
Puan Mazili ada cucu lelaki berumur 3 tahun 8bulan yang dulu menghidap kanser Leukimia ALL B-Cell (Acute Precursor B-Cell All). Kalau dulu dia mengalami komplikasi limpa dan hati yang dah bengkak tapi sekarang syukur dia dah sembuh dengan rawatan doktor dan rawatan dari Jutawan Herbs.Sekarang dia menjalani kehidupan seperti kanak-kanak sihat lain.
........................................
▪Puan Roselawaty bt Jaafar, 47tahun , Kanser payudara tahap 2, asal dari Kedah.
Pada tahun 2019 doktor telah mengesahkan dia menghidap kanser payudara tahap 2. Keputusan ujian Memogram di klinik BP Bukit Mertajam, doktor mengesahkan ada ketulan kanser di payudara sebelah kiri. Tetapi doktor tidak dapat pastikan itu kanser kerana bentuknya bulat biasa, sepatutnya ketulan kanser bulat dan tajam-tajam. Jadi dia ke Hospital Metro Sg Petani dan keputusannya negatif. Sekarang ni dia dah bebas dari kanser selepas membuat rawatan di hospital dan mengamalkan Jus Jutawan Herbs dalam masa yang sama. Dia buat gabungan rawatan moden dan herba.
........................................
▪Puan Zalina bt Ismail, 48 tahun ,Kanser Payudara Agresif.
Dia telah disahkan menghidap kanser payudara pada April 2018. Dia mula sedari ade satu garis yang keras di bahagian bawah payudara kanan pada bulan Mac 2018. Jadi dia terus buat ujian memogram dan doktor sahkan dia menghidap kanser payudara agresif serta perlu operate segera. Dia jalani rawatan hospital dan ambil herba Jutawan Herbs bersama-sama. Gabungan rawatan moden dan herba membuatkan dia sembuh sampai sekarang syukurlah makin sihat.
........................................
▪Puan Noraini bt Yusof, Kanser Payudara tahap 3. Dari Shah Alam.
Pada Mei 2017, Puan Noraini disahkan menghidap kanser payudara tahap 3. Saiz ketulan kansernya ialah 13.3 cm. Dia menjalani kimo dan buang ketulan dengan operation. Dia juga jalani mastectomy, radiotherapy dan herceptin selama setahun. Menantunya terjumpa blog Jutawan Herbs dan menyarankannya untuk ambil rawatan herba Jutawan Herbs dalam masa yang sama meneruskan rawatan hospital iaitu kimo. 4 bulan sekali dia berjumpa Oncologist ,alhamdulillah result semua memuaskan seperti tak ada penyakit kanser pun. Sampai sekarang dia masih ambil herba Jutawan Herbs untuk kekalkan kesihatan dan menguatkan antibodi.
Call/WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :
En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570
*Testimoni pesakit kanser yang menggunakan produk keluaran En Mohd Zuhairi Bin Noordin yang berjaya sembuh.*
BalasPadamNama:Muhd Haziq
Kanser Hodgkin Lymphoma tahap 4
Nama: Cik Atirah(tunang sakit)
Kanser Paru-paru tahap 3
Nama: Anak Pn Rashidah
Kanser: Leukimia
Nama:Haji Ahmad Hasnal, 49tahun
bengkak Prostat
Nama:Pn Syarifah
Kanser Paru-paru tahap 3
Nama:En Muhd Muzamen
masalah paru2
Nama:Pn Hidayah (ibu sakit)
Kanser usus
Nama:En Sukrizal bin Idris
Batu Hempedu
Nama:Che Amat bin Saad Kanser Usus tahap 2
Nama:Muhd Aidil Izzat, Kanser Burkit Lymphoma,B cell Phenotype tahap 4
Nama:En.Iskandar
Ulser Lidah
Nama:Pn Uni Hamimi (anak sakit), Kanser Lymphoma tahap 2
Nama: Pn Baiti Jannati
Kanser payudara
Nama:Pn Faridah (anak sakit), Kanser paru-paru tahap 3
Nama:Pn Mazli (cucu sakit), Leukimia Acute ALL B CeLL
Nama:Mohd Hamdan
Virus kencing tikus
Nama:Pn Noridah bt Md Dom, Kanser Ovari tahap 3
Nama:Pn Nor Sabariah kanserPayudara dan Asma
Nama: Amirah(Pn Zuraini-ibu)
sakit Asma
Nama:Pn Hani(anak sakit)
sakit Asma kronik
Nama:En Mohd Asri
kanser usus tahap 2
Nama:Pn Arbaayah,
Sirosis hati tahap 3
Nama:Muhd Luqman, Kanser Gastrointestinal stromal tumor,spindle type,high grade tahap 4
Nama:Pn Aida (anak sakit)
Kanser Leukimia Acute Lymphoblastic ALL tahap 3
Nama:Pn Noraini bt Yusof
Kanser payudara tahap 3
Nama:Pn Zalina bin Ismail Kanser payudara agresif
Nama:Adik Muhd Afif Aksha, Kanser Lymphoma tahap 2
Nama:Adik Muhd Ilham bin Md Mazri, Kanser Leukimia B cell acute lymphoblastic
Nama:Mohd Syafwan bin Syafi, Kanser Leukimia chronic lymphocytic tahap 3
Nama:Pn Zainani Azra
Kanser payudara positif hormon tahap 3
Nama:En. Abdul Kadir
masalah paru-paru tersumbat kronik copd
Nama:En Sharizal bin Taib, kanser Lymphoma B cell tahap 4
Nama: Siti Fauzilah bt Hj Abdullah, Kanser hidung tahap 4
Nama:Norizah bt Mohd Nor, Kanser Payudara jenis hormon tahap 2
Nama:Anazilah bt Said,
kanser payudara tahap 2 sembuh
Nama: Siti Nur Hidayah bt Abdullah, kanser pangkal hidung tahap 4
Nama: Adilah bt Ghazali, kanser payudara tahap 2
Nama:Anazilah bt Said, kanser payudara tahap 2
*Call atau WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :*
En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570