Sambal hangit
Seharian menjadi fasilitator bengkel penulisan membuatkan aku keletihan dan selera makan bertambah sikit...er...banyak ekekekeke (bilalah aku dapat kuruskan badan sesaiz zaman belajar dulu ek?). Anyway, rezeki aku pun murah hari ni bila dapat bawak balik kari ikan tenggiri dan nasi yang berlebihan. Balik rumah terus panaskan sambal bilis kelmarin. Biasalah...sambal bilis hayat panjang. Oleh sebab aku leka mencuci botol susu kakak dan adik, tak perasan pula hangit sambal aku. Masa makan, baru perasan kehangitanya. Tapi taklah sampai pahit tak boleh telan. Tengah sedap mengunyah, aku teringat masa zaman sekolah di asrama dahulu. Disebabkan lauk asrama - nasi kawah, ikan jaket, asam pedas air hujan -tak begitu menyelerakan, maka aku dan kengkawan selalu bawa sambal bilis. Selalunya aku bawa sikit aje sebab tak mahu susahk an arwah nenek. Sambil bilis arwah nenek memang sedap. Sampai hari ni walaupun menuntut ilmu dengan dia sejak kecik, aku gagal meniru sambal bilis nenek. Dah bawa sikit
wahhh! bila keluar ni!! dah lama sangat saya dan kawan-kawan tunggu sambungannya! mesti cerita dia lagi seronok!
BalasPadamterima kasih atas sokongan. lepas baca jangan lupa berikan komen.
BalasPadam