Sambal Ikan Bilis Tempoyak dan Petai
Inilah kejadiannya sambal ikan bilis tempoyak dengan petai |
Resepi ni aku cedok kat Google. Tak ingat blog siapa. Bahan-bahan yang dia gunakan simple. Tak guna bawang pun. Mungkin lain kali aku guna bawang. Rasa lebih sedap kot.
Bahan-bahan
(sukatan ikut anggaran sendiri)
Ikan bilis (belah dua, buang kepala)
Tempoyak
Cili padi (kalau nak super hawt, letaklah banyak2. Ikut ketahanan fizikal dan mental masing2)
Petai (buang kulit, ambil isi. Nak belah dua pun boleh)
Kunyit hidup
Daun kunyit (dihiris nipis macam nak buat bunga rampai)
Garam
Cara penyediaan
1. Bersihkan ikan bilis. Goreng separa garing dengan minyak
2. Kisar cili padi dan kunyit
3. Tumis bahan kisar tadi sampai cili naik bau
4. Masukkan tempoyak. Kacau sebati
5. Masukkan daun kunyit dan petai. Kacau lagi
6. Perasakan dengan garam. Jangan banyak sangat sebab ikan bilis dah masin
7. Bila sambal dah pecah minyak, tutup api. Bolehlah makan dengan nasi panas.
Ada orang suka manis, jadi letaklah gula. Aku memang suka masakan kurang manis. Jadi gula tu memang amat jarang aku gunakan dalam masakan lauk-pauk. Selamat mencuba!
Ulasan
Catat Ulasan