Popia Seaweed
Kerepek paling mudah nak dibuat dan paling cepat nak dihabiskan. Sepantas mana kita menyiapkan, sepantas itu juga habis dimasukkan ke dalam mulut. Bahan-bahannya tak banyak. Tapi yang merenyahkan sikit ialah prosesnya. Walaupun cepat, tapi kerenyahan tetap ada.
Bahan-bahan:
Kulit popia **aku guna jenama KG Pastry 8 1/2" x 8 1/2" (yang besar)
Seaweed ** aku guna jenama Big Bang Tae Kei Noi perisa original. Nak guna yg Spicy pun boleh
Telur secukupnya **dikocok-kocok, dikocok-dikocok :D
Cara mengulahnya:
1. Letakkan sekeping kulit popia di atas tray/dulang/talam atau cutting board
2. Sapukan permukaan kulit popia dengan telur yang dah dikocok-dikocok, dikocok-dikocok :D
3. Letakkan sekeping seaweed ke atas permukaan kulit popia yang dah disapu dengan telur
4. Sapukan permukaan kepingan seaweed dengan telur yang dah dikocok-dikocok, dikocok-dikocok :D
5. Letakkan sekeping kulit popia di atas kepingan seaweed tadi. Kiranya kita apit kepingan seaweed dengan kulit popia
6. Ulangi langkah di atas sehingga kuantiti yang dikehendaki
7. Potong memanjang dan kemudian potong pendek-pendek ikut kesukaan masing-masing
8. Letakkan kepingan popia seaweed yang dah dipotong di dalam talam/dulang dan jemur di tengah panas. Kalau musim hujan, memadai jemur kat dalam ruang paling panas dalam rumah. Boleh letak atas peti ais atau atas oven yang panas atau atas mesin air Coway :D
Dengan cara ni, popia seaweed korang akan cepat kering sebelum digoreng.
9. Goreng dengan minyak yang banyak
10. Kalau suka, boleh letak serbuk perisa pilihan masing-masing. Ada yang letak serbuk perencah nasi goreng Seri Aji. Kalau guna seaweed original, bolehlah tampah perisa. Tapi seandainya guna seaweed berperisa, tak perlulah korang tambah lagi perisa. Jadi apa pula nanti.
Kalau nak letak serbuk cheese pun boleh. Maka jadilah Popia Seaweed Cheese. Jadi rebutan pada pagi raya gittew.
Bahan-bahan:
Kulit popia **aku guna jenama KG Pastry 8 1/2" x 8 1/2" (yang besar)
Seaweed ** aku guna jenama Big Bang Tae Kei Noi perisa original. Nak guna yg Spicy pun boleh
Telur secukupnya **dikocok-kocok, dikocok-dikocok :D
Cara mengulahnya:
1. Letakkan sekeping kulit popia di atas tray/dulang/talam atau cutting board
2. Sapukan permukaan kulit popia dengan telur yang dah dikocok-dikocok, dikocok-dikocok :D
3. Letakkan sekeping seaweed ke atas permukaan kulit popia yang dah disapu dengan telur
4. Sapukan permukaan kepingan seaweed dengan telur yang dah dikocok-dikocok, dikocok-dikocok :D
5. Letakkan sekeping kulit popia di atas kepingan seaweed tadi. Kiranya kita apit kepingan seaweed dengan kulit popia
6. Ulangi langkah di atas sehingga kuantiti yang dikehendaki
7. Potong memanjang dan kemudian potong pendek-pendek ikut kesukaan masing-masing
8. Letakkan kepingan popia seaweed yang dah dipotong di dalam talam/dulang dan jemur di tengah panas. Kalau musim hujan, memadai jemur kat dalam ruang paling panas dalam rumah. Boleh letak atas peti ais atau atas oven yang panas atau atas mesin air Coway :D
Dengan cara ni, popia seaweed korang akan cepat kering sebelum digoreng.
9. Goreng dengan minyak yang banyak
10. Kalau suka, boleh letak serbuk perisa pilihan masing-masing. Ada yang letak serbuk perencah nasi goreng Seri Aji. Kalau guna seaweed original, bolehlah tampah perisa. Tapi seandainya guna seaweed berperisa, tak perlulah korang tambah lagi perisa. Jadi apa pula nanti.
Kalau nak letak serbuk cheese pun boleh. Maka jadilah Popia Seaweed Cheese. Jadi rebutan pada pagi raya gittew.
Kalau nak buat lagi cantik bentuknya, boleh ikut cara Kak Azlita buat. Comel-comel aje dia gulung. Aku tak lah serajin itu nak buat. Lama-lama lapar pula nanti duk hadap benda tu tak siap-siap...haaaaahaaaaa
Ulasan
Catat Ulasan